trende

Ayna nedir, nasıl yapılır ve cam aynanın icadı

01.04.2021
1.852
Ayna nedir, nasıl yapılır ve cam aynanın icadı

Çoğumuzun önünde saatlerimizi geçirdiğimiz aynaların nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Nasıl boş bir bardak yolculuğa çıkıyor ve önünde saatlerimizi geçirdiğimiz aynalar yaratılıyor.

İlk aynalar bükülmüş ve iyi cilalanmış metal parçalardan yapılmıştır. Venedikliler, zamanla gelişen imkanlarla 14. yüzyılda işlenmemiş cam aynalar yaptılar. 1835’te bir Alman kimyager, bugün kullanımda olan gümüş kaplı aynaları geliştirdi.

Bir aynanın yolculuğu boş bir bardakla başlar. Boş bardak önce fabrikanın yıkama bölümünde su ve toz halindeki seryum oksit ile bir tür topraktan elde edilir ve daha sonra camdaki yağ ve diğer bileşenlerden dönen fırçalar yardımı ile temizlenir. Bu işlem yaklaşık 1 dakika sürer. Bu işlemden sonra cam mineral içermeyen sıcak su ile durulanır. Kuyu suyundaki mineraller, ileri işlemlerde kullanılan metallere zarar verebilir, bu nedenle cam, mineral içermeyen su ile durulanır. Bu işlemden sonra camın arkasında sıvılaştırılmış bir teneke oluşur. Bu işlem, normalde cama yapışmayan ikinci metal olan gümüşün cama yapışmasını sağlar. Burada uygulanan gümüş, kimyasal bir aktivatör ile karıştırılır ve sıvı haldedir. Sıvı haldeki gümüş, kalayla etkileşime girdiğinde saniyeler içinde katılaşmaya başlar ve camda bir yansıma meydana gelir. Aynamız artık oluşmaya başladı.

Bu işlemlerden sonra montaja geri akan fazla gümüş, püskürtücüler yardımıyla atılır. Aynadaki gümüş sır 2 kat boya ile korunmuştur. Ancak bu işlemde kullanılan boyalar gümüşü uzun süre koruyamaz. Bunun için üzerine 1 kat bakır püskürtülür. Fazla bakır sıçramalar yardımıyla uzaklaştırıldıktan sonra 71 derece Celsius’ta bir fırında kurutmanın zamanı geldi. Bu işlemden sonra ayna yüzeyindeki nem yaklaşık 75 saniye gibi kısa bir sürede buharlaşır.

Fırından çıkarılan ayna, perde kaplayıcı denilen boya püskürten bir makineden geçer. Bu işlemden sonra ayna ikinci bir fırında 98 derece Celsius’ta 1 dakika 45 saniye kurutulur. Fırından çıkan ayna ikinci kat cila için tekrar perde kaplamadan geçer ve bu kez 118 derece Celsius’ta bir fırında kurutulur. Bu işlemlerden sonra ayna 2 kat asit ile yıkanır. Muayene için başka bir bölüme götürülen aynanın üzerinde hava kabarcığı varsa o parça kesilerek atılır. Bilgisayar destekli, çok ince çalışan makinelerde kestikten sonra sipariş edilen ölçülerde karşımıza çıkıyor.

Yapması çok kolay görünen aynanın boş bir camdan nasıl çıktığını ve hangi yollardan geçtiğini bile öğrendik.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Babacan Cam Whatsapp
Babacan Cam Whatsapp
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?